Pc’s en huis, tuin en keuken server

oud en nieuw
oud en nieuw

Al sinds de vorige eeuw gebruik ik privé hoofdzakelijk Linux als besturingssysteem. In het begin op 80486’s later samen met DECstations. De DECstations leidden richting servers. Op een gegeven moment een uitgefaseerde Compaq Proliant 800. Die in januari 2009 opgevolgd wordt door een tweedehands HP Proliant ML350 G4p. Vrij snel in het begin had de ML350 een kapotte voeding, vervangen door een nieuwe en weer verder. Maar tussen bestellen en afleveren zit je mooi zonder computer.

Een stabiele server en laatste software op sommige gebieden zoals grafische bewerking gaat niet altijd samen.

HP Proliant ML330
HP Proliant ML330

Daarop is er in april 2010 een HP Proliant ML330 gekomen puur als server. Maar de harde schijf capacitiet van ML330 en ML350 samen bleef aan de krappe kant om foto’s en films op te slaan. Plus dat de ML350 best wel een slobberbak is qua stroom met een 750 W voeding, de ML330 doet het met 350 W wat rustiger aan. Een zuinigere massa opslag is welkom en dat is een QNAP TS-410 geworden.

QNAP TS-410
QNAP TS-410

Sinds oktober 2010 bewaart de QNAP foto’s en films en kan de ML350 uit als ik deze niet gebruik. Dat laat de elektriciteits meter wat minder rondjes draaien.

Dit gaat goed totdat in december 2012 de voeding van de ML350 weer sneuvelt. Tijdelijk een ergens anders uitgefaseerde server ingezet om over een opvolger na te denken.  Wat nog verder versterkt wordt als kort voor de zomervakantie de ML330 er geen zin in meer heeft. Ook daarvoor een uitgefaseerde server ingezet zodat de webpagina’s zichtbaar blijven en eerst maar op vakantie.

Terug van vakantie een Gigabyte GA-H77-DS3H moederbord met een Intel Core i5 3550 in combinatie met een Seasonic G-Serie 360 Watt voeding in huis gehaald. De keuze op de componenten is vooral richting zuinigheid. Met de i5 niet de allerzuinigste, maar kunnen we voorlopig vooruit. Ingebouwd in de behuizing van de ML330. De eerste eigen 64 bit installatie en de server draait als een speer.

eigen pc
eigen pc

Een snellere server dan pc, dat kriebelt. Dus nog zo’n zelfde combinatie in huis gehaald en kan ik voorlopig vooruit. Helemaal met frontaansluitingen; van alle gemakken voorzien.

Foto’s gemaakt met een digitale camera haal ik direct van het SD kaartje af.

woonkamer pc
woonkamer pc

De pc in de woonkamer zat er ook al een tijd aan te komen: de ingebouwde netwerkkaart had er geen zin meer in, dus een losse netwerkkaart erin. Maar als de harde schijf controller er geen zin meer in heeft, wordt het tijd voor vervanging. In september 2013 is die klus geklaard. In november zo’n zelfde klus bij mijn vader geklaard.

Daarmee in totaal 4 keer hetzelfde moederbord ingezet en hoop je voor een tijd klaar te zijn. Maar helaas, in februari 2014 heeft de woonkamer pc er geen zin meer in en gaat het moederbord onder garantie retour. 3 weken later hetzelfde moederbord terug en weer verder. De BIOS’en van de overige moederborden ge-update.

Dat gaat goed tot maandagochtend 1 september als de server er geen zin meer in heeft met exact dezelfde symptomen als de woonkamer pc. Lang leve virtualisatie en een backup van de server die ik had gemaakt; starten op de knutselbak en doorgaan. Maar de knutselbak is niet bedoelt om 24/7 te laten draaien en het is gelukkig al een hele tijd geleden dat ik Linux heb laten crashen, maar als de server mee gaat, dat is niet de bedoeling. Bovendien draait de boel op hetzelfde moederbord.

HP Proliant ML10
HP Proliant ML10

Daarop een nieuwe HP Proliant ML10 server in huis gehaald. Harde schijven over gezet. GPT indeling terug gezet naar MSDOS en weer draaien. Nadat ik de knutselbak ’s avonds uit had gezet, had deze de andere ochtend er geen zin meer in. Maar gelukkig, na een dag spanningsloos had deze er weer zin in. Meer foto’s van de ML10.

Op de server draait het volgende:

  • webserver, verzorgd door apache als frontend voor o.a. foto database en WordPress
  • database, verzorgd door PostgreSQL en MySQL. PostgreSQL bij voorkeur en toepassingen die alleen MySQL ondersteunen – het zij zo
  • netwerk services zoals DHCP, DNS en printserver

Geef een reactie